Növények

Milyen növényt?

A növények tekintetében először a kert vázát alkotó növényeket válogassuk ki és helyezzük el a térben. Ezek köré rendezzük majd el a különböző bokrokat és évelő virágos növényeket. Itt szempont lehet a takarás, a terek elválasztása – vagyis előbb a funkcionális dolgokat gondoljuk át, ebben állítsunk fel egy fontossági sorrendet. Ha például szeretnénk, hogy a baloldali kerítésünk végig takarva legyen, mert belátni a kertünkbe a szomszéd teraszáról, vagy szeretnénk egy meghitt olvasósarkot kialakítani a kertben, akkor azt el kell választani vagy rejteni.

Ha folyamatos takarást akarunk elérni, mert fontos, hogy télen se lássanak be, akkor ezekre a helyekre örökzöld növényeket ültessünk. Azonban az olyan helyekre, amit csak nyáron használunk, ott lombhullató cserjéket is alkalmazhatunk.

Érdemes karakteres növényfajokat kiválasztani amelyek könnyen megkülönböztethetők egymástól. Az éles hosszúkás levéllel rendelkező díszfüveket párosíthatjuk lágyabb hatást keltő széles levelű évelőkkel, vagy szabályos formára nyírt örökzöld növényekkel. Így ezek a növények ki tudják emelni egymást, változatosságot sugallnak. Érdemes kevesebb fajta növénnyel tervezni, ha kiskertekről beszélünk. A helyhiány miatt könnyen túlzsúfolt hangulatot eredményezhet a túl sokféle növény használata. Ne akarjuk azt, hogy minden évszakban virágozzon valami a kertben! Gondoljuk inkább végig, melyik évszakban használjuk majd többet a kertünket, és helyezzük a hangsúlyt ezekre a hónapokra.

Válasszunk olyan virágzó évelőket, amelyek ilyenkor díszítenek teljes pompájukkal, és ezeket ültessük kertünkbe, de itt is figyeljünk arra, hogy inkább kevesebb fajtával dolgozzunk. A kertben elhelyezett növényedényekbe ültethetünk minden évben friss egynyáriakat, amelyekkel változtathatunk a kert hangulatán. Hagyjunk ki helyet az ágyásokban is erre a célra, és inkább ezzel érjük el azt, hogy egész évben díszítsen valami a kertben.

Használjunk örökzöld cserjéket és olyan évelőket, amelyek télen is mutatósak. Például díszfüveket, amiknek a lombja télen is díszít, ilyen például a tarka sás (Carex morrowii ’Variegata’). Olyan évelőket is találunk, amiknek a virágzata télen is rajta marad a növényen (például a pompás varjúháj). És lombhullató bokrok között is találunk olyat, aminek a szára sárga, piros színével a téli hónapokban is díszíti a kertünket (például a szibériai fehér som).

Ötlettár